OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Recepty

 

Kapor dusený na červenom víne

    15-20 min  
Potrebujeme:

800 g očisteného kapra, 60 g masla, 40 g očistenej cibule, strúčik cesnaku, 20 g múčneho masla, 2dl červeného vína, 60 g nakladanej cibuľky, soľ, 4 zrnká čierneho korenia, petržlenová vňať
 
Ako na to:

Kapra najskôr očistíme, umyjeme a osušíme. Potom rozkrájame na porcie, osolíme a na rozohriatom masle z oboch strán krátko opečieme. Opečené porcie kapra vyberieme a na tom istom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie a krátko popražíme. Potom pridáme opečené porcie kapra, zalejeme vínom a necháme dusiť do mäkka. Ak sú už porcie kapra mäkké, tak ich vyberieme, šťavu zahustíme múčnym maslom, krátko povaríme a nakoniec precedíme na porcie kapra. Do hotového jedla pridáme nakrájanú nakladanú cibuľku a chvíľu podusíme. Kapra duseného na červenom víne podávame posypaného petržlenovou vňaťou so zemiakmi, ktoré polejeme roztopeným maslom a tiež posypeme petržlenovou vňaťou.

 

 

Kapor na bylinkách

 

 40 minút

Potrebujeme:

600 g očisteného kapra, soľ, mleté čierne korenie, 40 g cibule, lyžička sekaného zeleného petržlenu, olej
 

 

Ako na to:

Očisteného kapra vypitveme, umyjeme a osušíme obrúskom. Odstránime chrbtovú kosť, pokrájame na diely a v každom urobíme hrubšie zárezy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Cibuľu postrúhame a zmiešame s posekaným zeleným petržlenom a troškou oleja. Touto zmesou natierame diely kapra, ešte pokvapkáme olejom a grilujeme po každej strane 3 minúty.
Hotové upravíme na misu, ozdobíme zelenou paprikou a štvrťkami citróna.

 

   

Kapor na cesnaku

20-30 min
 
Potrebujeme:

Kapor (1,5 kg), 15 strúčikov cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, maslo, 2 plátky tvrdého syra, petržlenová vňať
 
Ako na to:

Očisteného kapra osolíme, potrieme drvenou rascou z vonku aj z vnútra (tam dáme aj vňať) a uložíme ho do pekáča vymasteného maslom. Pod kapra i vedľa neho dáme nahrubo nakrájaný cesnak. Pečieme asi pol hodiny, podľa potreby podlejeme vodou. Potom kapra pokryjeme dvomi plátkami syra a ešte asi 10 minút prudko zapečieme pod grilom. Porcie kapra prelejeme šťavou a obložíme kúskami cesnaku a podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

 

 

   

Kapor na rošte s cibuľou

Potrebujeme:

1 kapra, 4 lyžice nasekaných byliniek (pažítka, petržlenová vňať, bazalka), 1 kg zemiakov, 1 cibuľu, 4 lyžice oleja, šťavu z 1/2 citróna, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
 
Ako na to:

Očisteného kapra opláchneme, osušíme a nakrájame na podkovy. Na panvici rozohrejeme polovicu oleja a osolené podkovy na ňom z oboch strán opečieme. Poukladáme ich do pekáča, posypeme polovicu byliniek, podlejeme malým množstvom vody a v predhriatej rúre, pri miernej teplote, pečieme asi 20 minút. Cibuľu nakrájame na kolieska. Zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Prudko schladíme, ošúpeme, nakrájame na kolieska a opečieme na zvyšnom rozohriatom oleji. Zemiaky vyberieme a na panvici opečieme kolieska cibule. Porcie kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme zvyšnými bylinkami. Podávame s opečenými zemiakmi a cibuľou.

 

Kapor s gyros korenim 

Počet porcií (kusov): 6-8

Čas prípravy:
1 hodinu
 
Suroviny:

1 očištěný kapor bez kože-kto chce môže kožu nechat
hladká múka
korenie Gyros
mletá sladká paprika
sol
olej na vysmážanie 

Postup

Kapra naporcujeme,osolíme z oboch dvou stran a obalíme v múke do ktorej pridáme trocha papriky a väčšiu špetku korenia gyros. Smažíme zvolna na rozpálenom oleji dočervena.
Podáváme so zemiakovým šalátom alebo zemiakmi.


Kapra tiež môžme obaliť v zmesi:
Hladká múka+grilovacie korenie alebo korenie na kura + mletá sladká paprika.

Kapor vyprážaný:
Porcie kapra osolíme obalíme v strúhanke, rozšlahanom vajci a opäť v strúhanke.

Niekedy do vajec pridávame trochu smetany a znova korenie grilovacie alebo gyros.